Programok

Programajánlatunkban számos  általunk kipróbált túrázási, és kikapcsolódási lehetőséget kínálunk. Valamint a helyi aktuális programokról is tájékoztatást nyújtunk.

Elsősorban ajánljuk a házhoz tartozó pihenőkertet, amely kitűnő teret biztosít kerti grillezésre, és kikapcsolódásra, sportolásra. Természetesen azokra is gondoltunk, akik a túrázás, strandolás szerelmesei, és akár egész napos programként a helyi és környék nevezetességeit szeretnék megtekinteni.

 

Poroszló

A poroszlói szabadstrand kitűnő lehetőséget kínál sekély vizével hatalmas fűzfáival gondozott füvével a strandolni, napozni, pihenni vágyóknak. A strand szomszédságából indul a  Tiszatavi- Vizisétány és Tanösvény hajója mellyel a tanösvényre jutunk. A víz fölött 1500 m hosszan kiépített palló-út vezet, melyhez madárvárták, pihenősziget és megfigyelõ torony csatlakoznak. Információs és érdekességeket bemutató táblák segítik a tájékozódást. Az útvonal és a hajó babakocsival és kerekes székkel történő közlekedésre alkalmas. A túra oda-vissza hajóúttal együtt 1,5-2 órát vesz igénybe, de lehetõség van hosszabb időtöltésre is. A túrán a részvétel belépõjegy váltásával történhet.

Érdemes megnézni a fő út mellett található Tájházat, mely a poroszlói emberek múltjába ad betekintést. Tájház múzeum: Kossuth u. 25.  Nyitva tartás CSAK szezonban: Hétfő-csütörtök: 7.00-16.00   Péntek: 7.00-13.00 Szombat-vasárnap: 10.00-18.00
 Nyitva tartás szezonon kívül: előzetes bejelentkezésre: 36/553-095

A kikötőkben számos vizi- és kerékpártúra lehetőség várja a túrázni vágyókat. Ezekből ízelítőt az öko-túrák menüpontban talál. 

Tiszatavi vizisétány és tanösvény


 /www.vizisetany.hu/html/beloldal.htm

 

 

Tiszaörvéy

 

TISZAVIRÁG ÁRTÉRI SÉTAÚT

 

Az 1500 m hosszú tanösvény a tiszavirág (kérész) életét , fejlődési fázisait és a Tisza-tó élővilágát mutatja be. Madármegfigyelő tornyai és a séta végcélját is jelentő belső tó, a Göbe halászladikjai is igen népszerűek.
Ezeket különösen a fotósok és a csónakos barangolók veszik szívesen birtokukba hosszabb-rövidebb időre. A sétaút pihenőiben bemutatjuk azt a már majdnem elfelejtett, de példaértékű "természet és emberi tevékenység" kapcsolatot, amit a teknővájás, a kosár és gyékényfonás valamint az eredeti tiszai halászmesterség jelentett.
A három ősi mesterségben éppen az a közös amit az ártéri sétány élő környezete kovácsolt össze, mely nem más mint maga a tevékenység tárgya, ami itt él, itt terem.
A teknővájást a "nyersanyag" lelőhelye (az ártéri erdők öreg szürke- ill. fehérnyárai) közelében tábort ütő cigány családok végezték.
A mesterség apáról fiúra szállt, a család minden tagjának meghatározott szerepe volt az "áru" előállításában. Bemutatásra kerül egy hajdani nyári teknős-cigány tábor, annak lakhelyül is szolgáló ekhós szekere, mint a tábor egyik legjellegzetesebb darabja.
A kosár (fűzvessző) és gyékény fonás mestersége már a falusi portához köthető. Ezért ennek bemutató teréül egy faszerkezetes, lábakon álló, nádtetős falusi szín fog szolgálni.
Az érdeklődőket itt megismerhetik a kosár ill. gyékényfonás anyagait, az áru (kosár, szakajtó stb...) készítésének egyes fázisait.
Az ismertető táblák a mesterség és termékei felhasználásáról részletes magyarázatot adnak. A halászmesterséget a Göbe partjára épített korcolt nádtetejű halászkunyhó mutatja be. A tiszai halász "egyszerű, de nagyszerű" nyári lakhelyét és annak praktikusan kialakított környezetét hozzáértő kezek építik fel. A látogatók megismerkedhetnek a halász által oly gyakran használt varsával, a különböző hálókkal és a mester-fogásokkal. A bemutató alkalmával a halászladik kipróbálására akár sor is kerülhet.

A tanösvény autóval 14 km, de csónakkal is elérhető akár egy túra részeként.
 

A gyógyító víz

A pihenni és gyógyulni vágyóknak számos lehetőségük van élvezni a főként ízületi és mozgásszervi megbetegedések kezelésére szolgáló termál- és gyógyfürdők jótékony hatását. (Tiszafüred, Karcag, Kunhegyes, Tiszaörs, Heves, Tiszaújváros, Polgár, Abádszalók, Tiszacsege, Balmazújváros, Berekfürdő, Mezőcsát)

Tiszaörs

Termálfürdő: A kuriózumként éjjel nappal nyitvatartó fürdőben szauna is található. A termálvizes medence mellett feszített víztükrű úszómedence és strandmedence várja a felfrissülni vágyókat.

GYÓGYÍTÓHATÁS: A termálfürdő vizét főként mozgásszervi ízületi, megbetegedésekre és nőgyógyászati problémákra javasoljuk, de ivó kúraként is használható.

A fürdő 17 km távolságra van.

 

Tiszaigar

 

Arborétum: 19 hektáros arborétumban található a Közép -Tisza-vidék egyik legjelentősebb fagyűjteménye.

Az arborétum 14 km távolságra van.

 

Hortobágy

A Hortobágyot a 33-as főúton Poroszlótól 40 km-re találjuk. Hortobágy - a Hortobágyi Nemzeti Park közepén található 1800 lakosú község nevét meghallva mindenki egy végeláthatatlan pusztát lát maga előtt. Az első látásra kopárnak tűnő sík vidék őshonos háziállataival, pásztorkodó életformájával, népi építészeti értékeivel, és néprajzi hagyományaival a magyarság jelképévé vált. A természetes eredetű szikes puszta évről-évre ezrével vonzza a látogatókat, hogy azok az érintetlen természet tökéletes zavartalanságában fedezhessék fel a napjainkban is élő pásztorhagyományokat, népszokásokat.
1999 decemberében Hortobágy az UNESCO "Világörökség" részévé vált. A páratlan szépségű puszta arról tanúskodik: az itt élő ember megtanulta tisztelni a természetet. A végtelennek tetsző róna közepén, ahol nyáron forrón tűz a nap, még olyat is láthatunk, ami valójában nincs is ott: az időnként fel-feltűnő alföldi délibáb a perzselő nyári napok egyik legkülönösebb látványa. Felejthetetlen élménnyel ajándékozza meg a látogatót az őszi daruvonulás. Felemelő érzés látni a csapatokban vonuló darumadarakat!

A Hortobágy látványosságai közé tartozik még az Ohat-Pusztakócsi mocsarak és a Hortobágyi halastavak, melyről bővebben az öko-túrák menüpontban olvashat.

 

Eger

 

Szintén 40 km-es távolságban található Eger és a Szépasszony-völgy mely egy borkóstolás erejéig kihagyhatatlan esti szórakozást kínál.

Magunkról Térkép Öko-túrák Szolgáltatások Programok Videó Foglalás Árak Vendégkönyv Kapcsolat Képgaléria Vendégház Tisza-tó története