A Tisza-tó kerékpáros paradicsom

Képzelje el, hogy Magyarországon létezik olyan kerékpárút, melyen több mint 120 kilométert tekerhet úgy, hogy közben nem kell 1 m szintkülönbséget sem leküzdenie, hogy létezik egy olyan tó, ahol madárvonulások idején egy-egy faj akár több tízezer példánya is megfigyelhető és ahol részt vehetnek lenyűgöző fotó szafarikon, vagy hosszabb, erőt próbálóbb kenutúrákon! Magyarország tenyérnyi területén bejárhatja Európa különleges Világörökségét, a Tisza-tavi Madárrezervátumot, romantikus csónaktúrákat tehet, körbekerékpározhatja a tavat és élvezheti a természet közelségének csodáit.

 Ízelítőül egy pár túraleírás:

 

 Erőmű túra Kiskörére

Útvonal: Poroszló - Sarud - Kisköre

Túra hossza (km): 56

Leírás:

Túránk aszfaltozott gáton vezet, egészen a kiskörei kempingig, ahonnan megint aszfaltozott gáton tekerünk. A túra vendégházunktól indul, a településről kiérve a Tisza-tó gátján halad, nagyon szép tájon, nyugodt körülmények között kerekezhetünk, nézelődhetünk, lehetőség van vízi biciklizésre és strandolásra is. A város felé indulva elérjük a főutcát, ahol balra fordulunk, a Nyárfa kemping felé  befordulunk a töltés irányába. A Nyárfa-kemping mellett hajtunk föl a töltésre, azután jobbra folytatjuk utunkat, a jó állapotú aszfaltozott úton. Mellettünk a Tisza-tó víztükre húzódik, a víz partját füzek szegélyezik, a tavat kis öblök, szigetek tarkítják. A vízállástól függően örökké változik a táj. A forgalom csak gyalogosokból és motorkerékpárokból áll ezen az úton, csak a kerékpározásra, és a látványra kellene figyelnünk. A Tisza-tó, más néven Kiskörei-víztározó, a Tiszán létesített vízlépcsőnek és erőműnek köszönheti létét. A 127 négyzetkilométer területű, 27 kilométer hosszú tóban rengeteg sziget is található. Nagy része zavartalan, így kiváló élőhelyet jelent számos élőlénynek, míg a tó környékén üdülők is megtalálják a szabadidősportok lehetőségét. A tavon rengeteg madarat figyelhetünk meg, gémeket, kócsagokat, rengeteg sirályt, különféle récéket. A túrát éppen ezért nem érdemes végigszáguldani, és a felejthetetlen élmények szerzéséhez jó szolgálatot tehet egy egyszerű látcső is. Az útvonal mellet, Sarud közelében épített madárvártát is találunk, ahol zavartalanul megfigyelhetjük a tó élővilágát, kis szerencsével még rétisast is megpillanthatunk. Sarud település egészen a töltésig ér, itt csónakkölcsönzőt találhatunk. Nagy kanyar után érünk a gátőrházig, innen még nagyobb nyugalom fogad, mint az előző szakaszon: az egyik oldalon rétek, a másikon vadregényes fűzligetekben, nádasokban gyönyörködhetünk. Nemsokára újra nyaralóövezet tűnik fel jobbról, balról csónakkikötőt találunk. Innen már látszik Kisköre, amelyből legelőször a kitűnő stranddal és kempinggel találkozunk. Ha nem a gáton indulunk vissza Poroszlóra, akkor a zsilip hídján keresztül a településre gurulhatunk.

A visszautat közúton is megtehetjük a változatosság kedvéért, a Tiszanána, Sarud Újlőrincfalva útvonalon. Itt közepes minőségű aszfaltozott utakon gyér forgalom mellet haladhatunk a távolság 5 Km-rel hosszabb.

 

 

Tisza-tó megkerülő túra 

A túra nagy részét a Tisza-tó körüli védőgáton és a Tisza gáton csodálatos környezetben tehetjük meg, és felfedezhetjük a Tisza-tó változatos madár és növényvilágát az érintetlen természet nyugalmát.

A túra hossza 120 vagy 140 km attól függően, hogy Tiszadorogmán működik e a komp, ugyanis ha nem akkor Tiszacsegénél kell átkelnünk a Tiszán.

Útvonal:  Poroszló - Sarud - Kisköre - átkelés a Tiszán az erőmű gátján - Abádszalók - Tiszaörvény - Tiszafüred - Tiszadorogma - Átkelés a Tiszán komppal ( ha nem jár a komp Tiszacsege) - Tiszabábolna - Tiszavalk - Poroszló.

Nagyon hosszú túra csak felkészült túrázóknak ajánlom.

 

Kirándulás Matyóföldre

 

Túrautvonal:  Poroszló - Borsodivánka - Egerlövő - Szentistván a három matyó település egyike, a matyó népművészet, hagyományok, viselet és népszokások Őrzője - Négyes ( Eurovelo kerékpárút) - Borsodivánka - Poroszló.

Négyesről az Eger patak és a Tisza-tó gátján is Poroszlóra lehet jutni, de az út nem valami jó, ugyanis helyenként  kővel felszórt és kátyús. Persze a gyönyörű környezet kárpótol az út miatti kellemetlenségekért.

Tisza-tó megkerülő körtúra két részletben

 

Azoknak a túrázóknak akik nem ijednek meg a 33-as főútvonal forgalmától, vagy Tiszafüredről Poroszlóra vonattal mennek, lehetőségük van megkerülni a Tisza-tavat akár két részletben, így közben Poroszlóra vissza térnek és második nap ismét Poroszlóról indulnak a második körre.

Túraleírás déli túra:   Poroszló - Sarud - Kisköre - átkelés a Tiszán az erőmű gátján - Abádszalók - Tiszaörvény - Tiszafüred - 33-as főútvonal Poroszló vagy vonat.

A túra hossza 65 km.

Túraleírás északi túra:   Poroszló - Tisza-tó gátján az Eger-patak mentén  Négyes - Tiszavalk - Tiszabábolna - Tiszadorogma- Átkelés a Tiszán komppal( ha a komp nem jár akkor Tiszacsege)   - Tiszafüred - 33-as főútvonal Poroszló vagy vonat.

A túra hossza 70 km  vagy 90 km.

 

Magunkról Térkép Öko-túrák Szolgáltatások Programok Videó Foglalás Árak Vendégkönyv Kapcsolat Képgaléria Vendégház Tisza-tó története