A Tisza-tó története

A  Tisza-tó létrejöttét az 1968-ban elkezdett Kiskörei Erőmű és a vele együtt épülő mai gátak tették lehetővé. A gátak és a vízlépcső építésével egy időben gőzerővel folyt a leendő tó területén az erdők letermelése és a fák elszállítása. Az időhiány miatt a végén a fák elszállításával már nem foglalkoztak csak a döntés került előtérbe, hogy  határidőre elkészüljenek a terület erdőtlenítésével.

E miatt ma is rengeteg uszadék fa és fatuskó található a tó vizeiben, nem kis bosszúságot okozva a vízen közlekedőknek, ugyanakkor sok madárnak nyújtanak fészkelő és pihenő helyet.

1973-ban a három ütemre tervezett duzzasztás első szakaszát a kijelölt meder vízszintjének emelésével és a kiskörei vízlépcső üzembe helyezésével elkezdődött a tó kialakulása.

1978-ban II. ütemként a tározó 1,5 m-es elárasztása következet.

A harmadik ütem mely a tározó vízszintjének újabb 1,5-2 méteres emelését jelentette volna elmaradt. Így az a terv, hogy a balatonhoz hasonló egybefüggő vízfelületett hozzanak létre, mely elsősorban vizisportra és fűrdőzésre alkalmas füstbe ment.

Ezt azonban senki nem sajnálja, hisz a127 négyzetkilóméter területen létrejött csodálatos vízinövény és madárparadicsom páratlan kikapcsolódási és pihenési lehetőséget kínál minden idelátogatónak.

Mind emellett a Sarudi-medencében és az Abádszalóki-medencében kialakult mélyebb vizeken a vizisport szerelmesei is hódolhatnak szenvedélyeiknek.

Dióhéjban igy jött létre a Kárpát-medence második legnagyobb, korát tekintve viszont a leg-fiatalabb édesvizű tava.

A tó legnagyobb hossza 33 km, legnagyobb szélessége 6,6 km, töltéseinek együttes hossza közel 80 km.

A 127 km2 területből 104 km2 vízfelület (62 km2 nyíltvíz, 42 km2 vízinövénnyel benőtt)

 23 km2 pedig sziget illetve félsziget.

A Tisza-tó jelentős területe 7012,4 ha a Hortobágyi Nemzeti Park részeként természetvédelmi terület, és 1999-ben  a nemzeti parkkal együtt a világörökség része lett.Magunkról Térkép Öko-túrák Szolgáltatások Programok Videó Foglalás Árak Vendégkönyv Kapcsolat Képgaléria Vendégház Tisza-tó története